Elérhetőség

4400 Nyíregyháza,

Széchenyi utca 6.

OM azonosító: 033653

Telephely kódja: 001

Telefon: 42/500-058
---------------------------------------------

Intézményvezető:
Torda István Tamásné Nagy Ildikó

---------------------------------------------
Igazgatóhelyettesi iroda

Telefon: 06-30-176-6316

---------------------------------------------

Titkárság

Telefon: 06-30-176-6317

---------------------------------------------
Étkeztetés lemondása

Telefon: 06-30-176-6315
---------------------------------------------

Honlap:

www.kolcseygimnazium.hu

E-mail:

kolcsey.nyiregyhaza@gmail.com
-------------------------------------------

UN PIZZICO DI CULTURA ITALIANA

EGY CSIPETNYI OLASZ KULTÚRA

Kedves olasz nyelv, Olaszország, olasz kultúra iránt érdeklődő Nyolcadikosok! Kedves italianista Barátaink!

A mai nappal a Kölcsey gimnázium oldalán Nagyné Balla Judit olasztanárnő ajánlásával kezdetét veszi egy virtuális utazás Olaszország régióiban, városaiban, történelmében, irodalmában, zenéjében, kultúrájában és mindennapjaiban. Hétről hétre új youtube és egyéb linkeken keresztül megismerkedhettek Itália egy-egy városával, szegletével,  irodalmi és filmes alkotásokkal, komoly- és könnyűzenei darabokkal, bepillantást nyerhettek az olaszok múltbeli és jelenlegi életébe, a pár perces kisfilmeken keresztül átélhetitek, mit jelent a világ egyik legszebb országában élni, a világ legdallamosabb – sokak szerint- legszebb nyelvét beszélni.

Éljétek át tehát az olasz életérzést, kövessetek bennünket hétről hétre egészen 2021. január 23-ig, a központi írásbeli felvételi vizsga napjáig!Ajánló 2020. 11. 23.- 2020- 11. 29. közötti hétre: Velence

Ki ne hallott volna Olaszország legromantikusabb városáról, a tenger vizére, a lagúnákra épült Velencéről? Járjunk Velence egykori urai, a dózsék lába nyomán és ismerjük meg az UNESCO világörökségét képező város látványosságait egy mai és egy rég letűnt világot idéző kisfilm képeivel!

A régmúlt felidézését Mendelsshon Barcarola veneziana (Velencei gondoladal) című zongoradarabja kíséri.

A városnézés végeztével vessük magunkat bele a legfontosabb kulturális esemény,  a világhírű Velencei Karnevál forgatagába, csodáljuk meg a gyönyörűbbnél gyönyörűbb maszkokat és a velencei karnevál második vasárnapján gyönyörködjünk az Angyal repülésében (Il volo dell’Angelo) a Szent Márk téren, amelyet Bonaparte Napóleon – a legenda szerint – Európa legszebb szalonjának nevezett!

És ha elfáradtunk volna a nagy nyüzsgésben, a pompázatos látványban, csendesedjünk el, és olvassuk el Kosztolányi Dezső Velencéhez írt sorait!

https://mek.oszk.hu/06000/06036/html/gmkosztolanyi0021.html 

Ajánló a 2020. 11. 16.- 2020. 11. 22. közötti hétre: Róma

Utazásunk e heti állomása az ország bemutatása után, mi is lehetne más, mint annak fővárosa, Róma?

A város nevezetességeinek a bebarangolása után, hallgassuk meg a híres operaszerző, Verdi Nabucco című darabjából, a Rabszolgák kórusát (III. felvonás) a római International Opera Choir előadásában. A kórus részéről a darab szokatlan, digitális felvételét, előadásmódját a koronavírus-járvány indokolta. A művel a kórustagok az egész olasz nép nevében az olasz orvosok, egészségügyi dolgozók iránt fejezik ki hálájukat, köszönetüket a munkájukért.

Az örök város, Róma sok magyar irodalmárt és képzőművészt is alkotásra ihlet és ihletett a múltban is. Köztük találjuk Kosztolányi Dezsőt, aki többször jár Itáliában (1910, 1924). A Róma című verse az olasz fővárosban tett látogatásának állít emléket. (Ha van kedvetek, az oldalon haladhattok tovább, és megismerhetitek a költő másik, Bologna városa inspirálta darabját is).

https://mek.oszk.hu/00700/00753/html/vers1303.htm 

Ajánló a 2020. 11. 09.-2020.11. 15 közötti hétre: Olaszország

Képzeletbeli olaszországi utazásunkat mivel is kezdhetnénk? Természetesen az ország földrajzi, építészeti szépségeinek, kulturális értékeinek a bemutatásával. Az utazás végeztével pedig térjünk be egy trattoriába (vendéglő), ahol Toto Cutugno híres dalának a L’italiano-nak (Az Olasz) a meghallgatásával éljük át, mit is jelent olasznak lenni! És ha már étteremben jártunk, nézzük meg, melyek azok a legfontosabb termékek, amelyek az olasz gasztronómiát az egész világon híressé tették!

Allora, siete pronti? Buon divertimento! 

Kréta napló belépési problémák esetén

Tisztelt Szülő!

Amennyiben nem tud bejelentkezni a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Kréta naplójába bejelentkezési azonosító hibával kérjük küldjön egy levelet az alábbi e-mail címre: kolcsey.kretahelp@gmail.com

Kérjük a levélbe írja meg a szülő/gondviselő nevét akivel nem tud bejelentkezni, a tanuló nevét és osztályát, hogy be tudjuk azonosítani a megfelelő felhasználót, valamint e-mail címét amire a rendszer elküldi az új jelszót. FONTOS! A korábban megadott jelszót nem áll módunkban megadni, kizárólag új jelszót tudunk generálni!
Kréta e-napló belépés
Kréta e-napló belépés

---------------------------------------------

e-Ügyintézés
e-Ügyintézés

---------------------------------------------

Fenntartó

Nyíregyházi Tankerületi Központ

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.

Telefon: +36 (42) 795-315

E-mail: nyiregyhaza@kk.gov.hu

URL: http://kk.gov.hu/nyiregyhaza

--------------------------------------------- Igazgató: Torda István Tamásné Nagy Ildikó